038 4270470     info@bbk.nl

Voorbede voor Myanmar

Voorbede gevraagd voor onze broers en zussen in Myanmar.

Als Deputaatschap Betrekkingen Buitenlandse Kerken (BBK) van de GKV, Commissie Contact en Samenspreking  – buitenland (CCS) van de NGK en Verre Naasten, willen we u vragen om te bidden voor het land en de bevolking van Myanmar in Azië, speciaal voor onze broeders en zusters van de Reformed Presbyterian Christian Fellowship in Myanmar  (RPCFM), waarmee wij al enkele jaren groeiende contacten hebben. In dat land heeft onlangs een staatsgreep plaatsgevonden, die ook op de kerken haar weerslag heeft. De situatie verslechtert met de dag en de christenen daar vragen dringend om ons gebed.

Broeder Henry Mang stuurt met regelmaat een update van de situatie:

“De situatie in Yangon en andere steden is precair. Veel mensen protesteren tegen de coup en tegen de nieuwe, militaire regering. Het internet was eerst afgesloten, maar is nu weer open. Afhankelijk van de verdere ontwikkeling van de protesten, kan men het internet ook zo weer sluiten. Ook de banken zijn gesloten, zodat financiële transacties niet mogelijk zijn.”

“De christenen in Myanmar zijn op zich wel veilig. Maar ook veel christenen, inclusief predikanten, doen mee met de protesten tegen de staatsgreep. Voor nu gaat het goed met ons.”

“De president van de staatsraad heeft afgekondigd dat alle godsdienstige locaties, zoals pagoda’s, tempels en kerken heropend mogen worden, als ze maar wel de restricties vanwege COVID-19 volgen. Ook deelde hij mee dat de regeringsscholen spoedig heropend zullen worden. Wanneer en hoe precies dit zal gebeuren, is nog niet duidelijk. Stap-voor-stap voeren we hierover overleg met vertegenwoordigers van de nieuwe regering. We hopen op een regering die veiligheid biedt. We stellen jullie gebeden heel erg op prijs.”

Later: “De opstand wordt al sterker. De situatie verslechtert. Ook regeringsdepartementen doen met de protesterende burgers mee. Hoe lang zal dit nog doorgaan? Veel mensen denken dat er een burgeroorlog komt. Er wordt met scherp geschoten op de demonstranten. Er vallen veel doden en gewonden. Zo kunnen de scholen toch niet open, het is te onveilig op straat. We nemen zelf  onze maatregelen voor veiligheid en houden ‘s nachts de wacht op straat. We beseffen dat onze soevereine God zijn eigen weg en doel heeft voor zijn volk. Denk aan ons in jullie gebeden.”

“Wij, christenen bidden tot God of Hij ons wil leiden en ons wil laten zien hoe wij van dag tot dag kunnen leven. God houdt alles onder controle, zelfs koningen en overheidsmensen. We bidden voor de huidige leiders aan beide zijden, met liefde en respect in plaats van met haatgevoelens. Ik geloof dat God zal doen wat het beste is voor zijn volk.”

In alle berichten uit Myanmar komt de dringende oproep mee: “Blijf bidden voor ons land. En voor onze christelijke vrijheid.”

 

About the Author