038 4270470     info@bbk.nl

In Ierland hebben de Gereformeerde Kerken een zusterkerkrelatie met de EPC en contacten met de RPCI.

Evangelical Presbyterian Church in Ireland (EPC)
Door een afscheiding van de Irish Presbyterian Church ontstaan in 1927/8.
Er zijn 12 gemeenten, waarvan 6 in de regio Belfast en 1 in Dublin. Het zendingswerk is verbonden met de zending van de Free Church in Scotland. Naar Nigeria en Zuid-Afrika zijn zendingsdocenten uitgezonden vanuit de EPC.

De belijdenisgeschriften zijn de Westminster Standards met de Larger and Shorter Catechismussen.

De EPC heeft geen eigen theologische opleiding. De studenten gaan meestal naar het Free Church College in Edinburgh en soms naar de Reformed Theological Hall van de Reformed Presbyterian Church of Ireland in Belfast.

Zusterkerk van de Gereformeerde Kerken (vrijgem.) en van de OPC (USA), de Free Church of Scotland, de Free Church of Scotland (cont.) en de Reformed Presbyterian Church of Ireland (RPCI). Ze zijn lid van de ICR

Gegevens EPC
Adres: Huntingdale 16
Postcode/plaats: BT39 9XB Ballyclare Co.Antrim
Land: United Kingdom
Webadres: http://www.epcni.org.uk/

contact  via de bookshop van de EPC is eenvoudiger:
College Square East
Belfast BT1 6DD
Northern Ireland UK

Reformed Presbyterian Church of Ireland (RPCI)
Vanuit het Schotse Presbyterianisme gesticht door de Covenanters in de 18de eeuw.
De RPCI heeft als belijdenissen de Westminster Confessie met de Larger en Shorter Catechismussen, alsmede een door haarzelf opgesteld Testimony of the Church. Tot 2017 heeft de RPCI een zusterkerkrelatie gehad met de Gereformeerde Kerk (vrijgem.) maar o.a. vanwege het verschil in standpunt t.a.v. vrouw in het ambt is deze relatie verbroken.

De ongeveer 2500 belijdende leden zijn verspreid over 37 gemeenten ; daarvan bevinden zich 5 in de republiek Ierland. In Galway en in Nantes (Frankrijk) zijn evangelisatieposten.
Er is een eigen theologische opleiding in Belfast, het Reformed Theological College.

Er is een zusterkerkrelatie met de Reformed Presbyterian Churches in Schotland, Noord Amerika, Australië en Cyprus, de Christelijke Gereformeerde kerken, de Evangelical Presbyterian Church of Ireland, de Iglesia Reformada Presbyteriana (Spanje), de Orthodox Presbyterian Church (USA). Men is lid van de ICRC.

Webadres: http://www.rpc.org/
Er is een missiepost van de RPCI in Frankrijk, Nantes (zie bij Frankrijk)