Brazilië – Supremo Concílio

Ds. Theo Havinga spreekt namens de GKv de IPB synode toe. Ds. Piet Meijer (rechts op de foto) vergezelde hem.

Eind juli 2018 werd de Supremo Concílio (vertaald: de Hoge Raad) van de Presbyteriaanse kerk (IPB) in Águas de Lindóia, Brazilië gehouden. Ds. Theo Havinga en ds. Piet Meijer hebben deze vergadering namens de GKv bezocht. Een vergadering die te vergelijken is met onze Generale Synode, maar waar het in de praktijk wel heel anders aan toe gaat. Zo telt de IPB-synode wel 1300 afgevaardigden en vergaderen zij in een zaal zo groot als een half voetbalveld! De IPB is een groeiende kerk met enorm veel potentie en missionair elan.

De Braziliaanse kerken maken zich zorgen over de koers van de GKv. De IPB heeft aangegeven dat ze de banden met de GKv niet wil verbreken, maar dat men met ons in gesprek wil blijven. Tegelijk geven ze aan dat ze door de ontwikkelingen in de GKv niet anders kunnen dan de zusterkerkrelatie met de GKv te beëindigen en in plaats daarvan zal de GKv een kerk zijn met wie de IPB correspondentie voert. Ondanks de onderlinge verschillen was het een goed bezoek aan de IPB waar gesprekken in een goede sfeer konden plaatsvinden.