Telenovelas, Zico, Romário, Igreja Universal,…

Telenovelas, Zico, Romário, Igreja Universal … het Brazilië dat ik kende werd gekenmerkt door deze mooie symbolen. Toen ik nog in Luanda woonde, liepen elke werkdag om 20:00 uur de straten leeg; men ging naar binnen om telenovela te zien. Daarin zag je een mooi land, mooie en rijke mensen, mooie straten, kortom een paradijs, en de droom van iedere jongen was dan ook, ooit eens dat land te mogen bezoeken.

Ik heb meer dan 30 jaar moeten wachten om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Want van 26 april – 5 mei heb ik het privilege gehad dit land, namens BBK, te mogen bezoeken. Daar aangekomen ontdekte ik een land met vele gezichten. Rijdende van het vliegveld van São Paulo naar het hotel kreeg ik de beelden voor ogen van telenovela, althans op afstand: prachtige gebouwen, hoge bruggen. Brazilie mei 2016 straatbeeldMaar hoe dichterbij ik kwam des te echter werden de beelden: kleine huizen, op elkaar gestapeld, niet onderhouden gebouwen, slecht wegdek, om maar een paar dingen te noemen. Tijdens deze indrukwekkende rit vertelt de taxichauffeur over de zware leefomstandigheden van de Brazilianen, de politieke instabiliteit, de corruptie, de criminaliteit. En over zijn dochter, die graag in het buitenland een zwemcarrière wil maken maar dat door gebrek aan financiële middelen niet voor elkaar krijgt. Kortom, een treurig verhaal. En dat bij aankomst in je droomland.

Ons eerste hotel is vlakbij “Universidade Mackenzie” en ook hier, allerlei hoge gebouwen met portiers en omsingeld door beveiligingscamera’s. Bij veel kruispunten zie je straatartiesten dansen zolang de lichten op rood staan om vervolgens langs de auto’s te lopen om geld voor hun optreden te vragen; ontzettend boeiend! Buiten de eetcafés tref je mensen buiten die smeken, “moço paga so um almoço, por favor”: “Jongen, koop een lunch voor mij, alsjeblieft.” Weer een treurig beeld van een land dat je via telenovelas anders hebt leren kennen. Het bezoek aan de leden van CRIE in het gebouw van de Universiteit Mackenzie brengt het beeld van de telenovelas opnieuw naar boven. Mooie heren, prachtig gekleed, in een luxe kantoor, 9 hoog, luxe leren stoelen. Enig verschil met de telenovelas is dat wij hier over het werk van God praten, en niet overspel, chantagepraktijken of jaloezie: aan het begin van de bijeenkomst wordt uit de Bijbel gelezen, en daarna volgt een korte bezinning over de gelezen tekst, werkelijk mooi! De ochtend Brazilië mei 2016 luncheindigt met een geweldige lunch in een duur, luxe – voor gewone Brazilianen onbereikbaar – churascaria (vleesrestaurant).

De volgende dag wandelen wij van het hotel naar het centrum van São Paulo, zo’n 40 minuten wandeling. Onderweg even wat “All Stars” gekocht voor mijn 4 kinderen en mijn vrouw. Want van mijn reisgenoot Theo had ik gehoord dat zijn kinderen al zoiets hadden besteld; in Nederland moet je voor een “All Stars” twee tot drie keer meer betalen dan hier. Wij krijgen zelfs koffie van de eigenaar, want zo’n klant komen ze niet vaak tegen. Ik laat mijn gekochte spullen in de winkel, want er wordt veel geroofd op de straten van Brazilië. In het centrum aangekomen zie je veel taferelen: allerlei predikanten die het evangelie verspreiden, met veel onderbrekingen van dronken mensen die hen voor leugenaars uitmaken.

In Recife is het beeld niet anders. Je wordt voortdurend gewaarschuwd voor straatrovers en andere criminelen. Het hotel staat aan het strand; prachtige zee, mooi hoge gebouwen. Maar achter die gebouwen heb je een ander Brazilië: onverlichte en slecht onderhouden straten en huizen, en veel criminaliteit. Op een dag huurden wij twee fietsen en fietsen langs de boulevard. Zeer indrukwekkend. Veel sportende mensen, want langs die explanada kan men gratis fitnessen, er staan veel fitnessapparaten langs deze ongeveer 9 kilomter lange explanada. Erg mooi om te zien.

Op zondagavond bezoeken wij een kerkdienst van IP(resbiteriana)B in een arme en volgens de kerkmensen erg criminele wijk. Maar in de kerk, die midden in deze wijk staat, beleef je mooie dingen. Mooi begin van de dienst, veel muziek en zang en bemoedigende worden. Het woord van God klinkt! Prachtig om zoiets mee te maken. Ook onze gesprekken met de leden van IR(eformada)B is een prachtig leermoment voor mij. Fantastisch, zó ver weg mensen te spreken die je geloof delen, die in Jezus de enige Redder zien.

Wij brengen de laatste nacht door in het hotel Monreale. In de ochtend, vóór wij vertrekken naar het vliegveld, maken wij een wandeling. Brazilië mei 2016 sloppenIn de straat achter het hotel zie ik mensen staan in een rij van ongeveer 200 meter, in de brandende zon. Ik vraag een mevrouw in een winkel vlakbij, “porque é que estas pessoas estão nesta fila (waarom staan deze mensen in de rij)? É para comprar um almoço de 1 Real” beantwoord de vrouw (om een maaltijd van 1 Brazilaanse Real (= € 0,27) te mogen kopen). Mijn verblijf in Brazilië eindigt zoals het begonnen is. En mijn korte impressie? Brazilië is een rijk land met arme mensen, mooie mensen, gelovige mensen!