Taiwan: kerk met een Gbouw en maatschappelijk wijkwerk

jeugddienst

Jeugddienst RPCT

De Reformed Presbyterian Church in Taiwan (RPCT) besteedt veel aandacht aan haar jongeren. Zo is er elke zaterdagavond een jeugddienst. Die werd deze keer geleid door evangelist Lily Liu, “een prettige en welbespraakte jonge vrouw”, tekenen bezoekers Arjan Grashuis en Johan Plug op in hun reisverslag. Belangrijker nog is de inzet van een kerkelijk (jongeren)werker. Jongeren worden gestimuleerd om niet alleen te denken aan carrière en een goed inkomen, maar ook aan een bewuste keuze voor kerkelijk/koninkrijkswerk. De gastheer en de chauffeur van de bezoekers zijn daar mooie voorbeelden van: mannen die op volwassen leeftijd ervoor kozen om radicale levenskeuzes te maken in dienst van God. Verder maken jaarlijks 5 à 6 jongeren een missiereis naar de Filipijnen, begeleid door enkele volwassen gemeenteleden.

Faith Lover Hope Church pastor Pang

Faith Love Hope Church, Pastor Pang

De kerk zet zich intensief in in de samenleving. Een indrukwekkend voorbeeld is de Faith Hope Love gemeente in een achterstandswijk, die van de sociale dienst het verzoek kreeg om noodhulp te bieden aan kansarme gezinnen. Het programma groeide uit en biedt nu aan kinderen naschoolse opvang, een maaltijd en – met behulp van studenten van de universiteit – huiswerkondersteuning en muziekles. Door huisbezoeken ontstonden er ook openingen voor gezins- en opvoedingsondersteuning. De predikant bekostigt het project uit eigen middelen, inclusief een lening. Een film van dit programma is al 3 of 4 keer uitgezonden op de nationale televisie.

muzieklessen FLHC

Muziekles

Verder hebben deze sterk missionaire kerken twee kerkplantingsprojecten. Een echtpaar vormt een gemeente samen met enkele christenen die in de wijk zijn komen wonen. Die proberen relaties op te bouwen met niet-christenen.

De kerken beschikken over een soort Taiwanees Gbouw. Helaas moeten ze dat met anderen delen, wat wel eens tot wrijving leidt. In dit gebouw is om te beginnen de theologische opleiding gevestigd. Hier studeren ongeveer 65 studenten van allerlei denominaties, inclusief vrouwen; er zijn ook Chineestalige studenten uit andere landen. Er is in een enkel geval uitstraling naar het vasteland.

family counseling course

Family counseling course

Ook in het gebouw gevestigd is het Family Counseling Center. Een online tv-ministry speelt een kat-en-muisspel met de Chinese Great Firewall. En dan is er de uitgeverij. Deze brengt per jaar 10-12 theologische boeken op de markt, veel wat ouder en dus copyright-vrij werk, van stevige kwaliteit. Deze uitgaven bereiken ook het Chinese vasteland en andere landen.

Arjan en Johan voelden een warme verbondenheid. De relatie met deze trouwe zusterkerk is iets om te koesteren!