De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt onderhouden een zusterkerkrelatie met de Canadian and American Reformed Churches (CanRC) en de Reformed Church in the United States (RCUS). In 2002 is de Orthodox Presbyterian Church (OPC) een zusterkerkrelatie aangeboden en aan de GS Amersfoort 2005 is voorgesteld om een zusterkerkrelatie aan te gaan met de United Reformed Churches in North America (URCNA).
Ook zijn er goede contacten met de Presbyterian Church in America (PCA), die behalve in Noord Amerika, geen zusterkerkrelaties kennen. Zij zijn erg missionair ingesteld en betrokken bij zending op veel plaatsen in de wereld.
De CanRC hebben hun eigen theologische opleiding; studenten in de andere genoemde kerkgenootschappen maken gebruik van:
Mid-America Reformed Seminary, Westminster Theological Seminary, Escondido (Californië) en Knox Theological Seminary te Colorado Springs.

Canadian and American Reformed Churches (CanRC)
De CanRC zijn vanaf 1950 gesticht door immigranten uit Nederland, vooral afkomstig uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. De belijdenisgeschriften zijn dan ook de Nederlandse drie formulieren van eenheid.
Zij bestaan uit ruim 50 gemeenten in de Canadese provincies British Columbia, Alberta, Saskatchewan, Manitoba en Ontario en in in de Amerikaanse staten Washington, Michigan, Pennsylvania, Maryland en Colorado.
De CanRC verrichten zendingswerk in Brazilië en in Smithern BC, onder de Indianen.
Het Theological College van de kerken staat in Hamilton.
De CanRC en de URCNA zijn in een vergevorderd stadium van samensprekingen met het oog op organisatorische eenwording.

Gegevens CanRC
Webadres: www.canrc.org

Committee for Reltions with Churches Abroad
Contactpersoon: Br. G. Nordeman
3182 Sprucehil Ave, Burlington, ON L7N 2G5 Canada

Gerelateerd: Theological College of the Canadian Reformed Churches

Orthodox Presbyterian Church (OPC)

De Orthodox Presbyterian Church is in 1936 ontstaan uit een afscheiding van de Presbyterian Church. Het kerkverband bestaat uit bijna 300 gemeenten. Als belijdenisgeschrift hanteren ze de Westminster Standards.

De Generale Synode Zuidhorn 2002 van de Gereformeerde Kerken besloot aan de OPC de officiële zusterkerkrelatie aan te bieden en concrete afspraken te maken over de invulling daarvan.

Gegevens OPC
Adres: N. Easton Road, Bldg. E, 607
Postcode/plaats: PA 19090-0920 Willow Grove
Telefoon: (int) 1 215 830 0900
Land: United States of America
Fax: (int) 1 215 830 0350
Webadres: www.opc.org
Mailadres: duff.1@opc.org

Contactpersoon: Rev. Jack Sawyer
Pineville Presbyterian Church/OPC
2522 Military Highway
Pineville, LA 71360
www.pinevillepresbyterian.org

Reformed Church in the United States (RCUS)
De Reformed Church in the United States is in 1725 gesticht door immigranten uit de Paltz en de Oekraïne. Het grootste deel van die kerken verenigde in 1933-34 met de Evangelical and Reformed Church (later de United Church of Christ). Eén classis ging met die vereniging niet mee en groeide uit tot een kerkverband van inmiddels vier classes en ruim veertig gemeentes. Er is een jaarlijkse synode.
De belijdenisgeschriften zijn sinds 1995 de Nederlandse drie formulieren van eenheid. Daarvóór was het enige belijdenisgeschrift van deze kerken de Heidelbergse Catechismus.

De Gereformeerde Kerken in Nederland onderhouden een zusterkerkrelatie met de RCUS en werken samen met deze kerken bij het geven van hulp aan de Église Réformée Confessante au Congo.

Gegevens RCUS
Webadres: www.rcus.org
Contactpersoon: Rev. G. Symms
04 Fletcher Dr. Smithville
MO 64089 USA

United Reformed Churches in North America (URCNA)
De United Reformed Churches in North America zijn een jong kerkverband van gereformeerde kerken die hebben gebroken met de Christian Reformed Church, de kerk waar de Gereformeerde Kerken vóór de Vrijmaking een zusterkerkrelatie mee hadden. De URCNA hebben zich van deze kerk afgescheiden vanwege de vrijzinnige koers van de CRC. Hun kerkverband kreeg, na een aantal voorlopige vergaderingen, gestalte op een eerste Generale Synode in 1996 te Lynwood, Illinois.
Het gaat inmiddels om ruim 80 kerken, verspreid over Amerika en Canada. Het aantal groeit nog.
De basis van deze kerken is de Heilige Schrift, zoals beleden in de drie formulieren van eenheid, terwijl de gereformeerde kerkorde van Dordrecht (aangepast) de kerkelijke samenleving bepaalt. De URCNA is lid van de ICRC.
De URCNA en de CanRC zijn in een vergevorderd stadium van samensprekingen met het oog op organisatorische eenwording.

Deputaten BBK hebben de derde synode bezocht in juni 1999. Er was sprake van blijde herkenning en er werden afspraken gemaakt om elkaar beter te leren kennen met het oog op een gewenste zusterkerkrelatie. De Generale Synode Zuidhorn 2002 besloot deputaten opdracht te geven een zusterkerkrelatie voor te bereiden.
In dat kader hebben deputaten BBK een bezoek gebracht aan de Synod te Calgary 2004.

Gegevens URCNA
Webadres: www.service-life.com/urcna
Contactpersoon: Rev. R. Sikkema
Box 105 3578 King St L0R 2C0 Vineland Canada

Presbyterian Church in America (PCA)
In 1972 ontstaan door een afsplitsing van de -vrijzinnigheid tolererende- American Presbyterian Church. Het kerkverband bestaat uit ongeveer 80 presbyteries met bijna 400.000 leden.
Het instituut van zusterkerkrelaties kennen deze kerken niet behalve in Noord-Amerika. De contacten lopen via hun zendingsinstituut Mission to the World (MtW) ; met MtW-Europe is er hartelijk contact. Werkers vanuit onze kerken ontmoeten zendingswerkers van de PCA in toenemende mate (b.v.in Oekraine, Spanje, Portugal, Belgie, het Verenigd Koninkrijk en Skandinavie).

Gegevens PCA
Webadres: www.pcanet.org/