Kleine enthousiaste gemeenten in Engeland

In maart brachten we een bliksembezoek aan de Evangelisch-Presbyteriaanse kerken in Engeland, de EPCEW. Dit is een kerkverband dat nog niet zo lang bestaat. In 1996 hebben een aantal zelfstandige kerken in Engeland elkaar gevonden en zijn samen een kerkverband begonnen. Onder Gods zegen groeit het aantal kerken dat lid wordt van de EPCEW nog steeds.

Ongeveer elke twee jaar worden we uitgenodigd om een soort Synode-dag mee te maken in Engeland. We zijn dan samen met afgevaardigden van de EPCEW en met andere gasten uit Europa en Noord-Amerika.

Naarmate we langer meedraaien in BBK, komen we regelmatig dezelfde mensen tegen in het buitenland en verdiepen de banden zich. Dat is erg gaaf om te ervaren. Daar komt bij, dat Engelsen en Noord-Ieren echt hartverwarmende christenen zijn. Soms staan we met een beetje verlegenheid en gepaste jaloezie naar hen te kijken. Zulke warme gebeden die ze uitspreken voor hun gasten! Zoveel drive om het evangelie door te geven! Zoveel financiële ruimte als zij willen maken voor zendelingen en evangelisten! We komen er veel doorleefd geloof tegen.

Op deze synodedag volgt de ene toespraak op de andere. Alle gasten uit verschillende landen mogen iets vertellen over hun kerk. Direct na zo’n toespraakje wordt één van de predikanten of ouderlingen van de EPCEW naar voren geroepen om voorbede te doen voor de gastkerk. Zo werd er ook voor de GKv gebeden. Je voelt heel sterk dat je in Christus aan elkaar verbonden bent, als je zo met elkaar bidt.

EPCEW Solihull foto2 16

De kleine EPCEW gemeente in Solihull

De Engelsen staan wel een beetje met hun oren te klapperen, als ze horen dat er in de GKv gemeenten zijn met meer dan 1000 leden. Zulke aantallen kennen zij niet in hun kerkverband. We hebben gemerkt in de afgelopen jaren dat ze dat ook niet zouden willen. Zij mikken op kleine, dynamische en hechte gemeenschappen. Dat past meer in hun traditie en het maakt het werkbaarder om als gemeente missionair te zijn. Hartverwarmend om te zien, hoe ze voortdurend naar mogelijkheden zoeken in hun begroting en in hun energie om mensen te bereiken die Christus niet kennen. Daar kunnen wij nog veel van leren!

Anderzijds genieten zij hopelijk van onze inbreng. Vanuit de Theologische opleiding of vanuit Verre Naasten/Mission. En sowieso voelen ze zich gesterkt, als ze door onze komst merken dat er naast hun kleine kerkverband in Europa ook grote solide gereformeerde kerken zijn.

De zondag hebben we doorgebracht bij het predikantsgezin in Birmingham. Ds Schipper heeft in de ochtenddienst gepreekt (in het Engels uiteraard!). Op die manier ontstaat er tijdens en na de dienst een mooi contact met de gemeenteleden.

EPCEW solihull16

Kerkgebouw van de EPCEW gemeente te Solihull

Ze zullen in hun kerkdiensten u graag verwelkomen!
Bent u op een zondag in Engeland, check eens op deze website of er een EPCEW-gemeente in de buurt is!

Henk van der Linden
Ds. Roland Schipper