E&R in Albanië

tirana-2016-mime-teamLucius de Graaff heeft samen met het pantomimeteam van E&R een bezoek gebracht aan de drie gemeenteplantingsprojecten van Illyricum Movement in Tirana (Albanië).

Deze jonge gemeenten in Tirana doen aan straatevangelisatie. De praktijk leert dat de Albanezen  erg open staan voor het evangelie. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat het woord ‘God’ tot 1991 verboden was in dit land. Dictator Enver Hoxha had het voor elkaar gekregen dat woord zelfs uit de woordenboeken te schrappen. Na de ineenstorting van het communistische regime bleef er een volk achter dat leeft in een spirituele leegte.

tirana-2016-mime-team-3

Het mime team in actie

Dat bracht Lucius op het idee om het pantomimeteam van E&R mee te nemen naar Tirana. Ter ondersteuning en bemoediging van de drie jonge gemeenten.

De jongelui van E&R waren direct enthousiast en hebben een programma van 20 minuten voorbereid onder het thema ‘Maskers af’.  Achteraf een zeer goede greep omdat het zeer herkenbaar bleek te zijn voor de Albanezen. Veel Albanezen hebben een zwaar leven vanwege armoede en corruptie. Toch willen ze dat niet graag erkennen.

De drie gemeenten van Illyricum Movement hebben elk een eigen naam: Ekklesia, Step-church en Disciple-church.

Elke gemeente heeft een voorganger in vaste dienst. De voorganger wordt geassisteerd door een paar kerkelijk werkers (fulltime en parttime). Er zijn plannen binnen afzienbare tijd een vierde gemeente te beginnen.

De strategie van Illyricum Movement is om elke jonge gemeente in Tirana te koppelen aan een moederkerk in het buitenland. Het is de bedoeling dat deze moederkerk gedurende een aantal jaren met de jonge gemeente meeloopt en tot volwassenheid brengt met name wat betreft de leer.

De gemeenten zijn letterlijk en figuurlijk heel jong. Daarom worden jonge mensen ingeschakeld voor het werk in kerk en de eredienst.  Zo ook een tweeling van 11 jaar. Ze zijn onlangs tot geloof gekomen. De dames zijn Albanees kampioen karate (goud en zilver) maar staan hun mannetje ook in de muziekband.

Een jonge vrouw is bezig de Institutie van Calvijn in het Albanees te vertalen!

tirana-2016-toeschouwers

De optredens trokken veel publiek

De optredens van het pantomimeteam in de gemeenten en op straat waren een succes. De kleine kinderen van de Step-church begrepen een sketch over de schepping verrassend goed. Er wordt kennelijk stevig gewerkt aan hun bijbelkennis. Een optreden op straat was wel het hoogtepunt. De politie had toestemming gegeven en twee agenten hielden een oogje in het zeil. De hoofdinspecteur maakte in burger de hele voorstelling mee. Bijbels konden worden uitgedeeld. De mensen  staan open voor een gesprek over het geloof en nemen de bijbels die worden uitgedeeld ook aan.

Moge de Heer deze jonge jonge gemeenten zegenen. En laten wij de geboden mogelijkheden om hen te ondersteunen goed benutten.